Help, ik kan niets met mijn logo?!

Vector Logo Mannetje

Deel deze blog

Vaak vragen klanten zich dan af wat een vectorbestand is en waarom een drukker of een grafisch vormgever daar blijer van wordt dan een pixelbestand. Een vector bestand maken van je logo of deze omzetten en vectoriseren, waarom zou je dit doen? Daar gaan we hieronder uitgebreider op in!

Vectoriseren: Logo omzetten van lage kwaliteit naar super scherp logo!

Bij vectorafbeeldingen ligt de basis in de wiskunde. Het is een lijntekening met ankerpunten. Bij het ankerpunt zit een soort richtingaanwijzer die aangeeft hoe de lijn moet lopen. Door deze wiskundige methode van vectorbestanden heeft het logo niets te maken met de resolutie en kan het dus oneindig groot te gebruiken worden. De meest voorkomende bestandsindelingen zijn .AI en .EPS. Dit laatste kan ook een pixelbestand zijn.

Wat is het verschil met pixels?

De afbeelding kan ook uit pixels bestaan. Dit zijn kleine vierkanten en elk vierkant heeft een kleur. Een foto van 300 DPI (dots per inch) bevat 300 van dergelijke vierkanten (pixels of dots) per inch (2,54 cm). Pixels zijn geweldig voor foto’s. 300 DPI op ware grootte is voldoende om af te drukken. Het blote oog zal dit beeld als helder waarnemen. Bovendien kunnen de ogen niet onderscheiden, dus hoger dan 300 DPI is niet nodig. Iets lager kan nog wel, maar veel lager resulteert in scherpteverlies. Dit kun je goed zien als je inzoomt op de cirkel van net. Gangbare bestandsformaten voor pixelbestanden zijn .JPG, .PNG, .BMP en .TIF.

Een vector maken van je logo?

Blijkt dat je een logo in pixels hebt? Vraag dan aan uw ontwerper of hij/zij een geschikt vectorbestand voor u heeft. Zo niet, dan kan sommige software dit automatisch voor u doen, zoals Adobe Illustrator. Maar zelfs die software kan pixels niet negeren. Als u een logo wilt ontwerpen, moet u de grafisch ontwerper vertellen dat u een vectorbestand wilt. In de meeste gevallen is dit de beste optie. Of je wilt een logo met foto’s, die zijn moeilijker te vectoriseren, maar het is niet onmogelijk.

Uiteraard kunnen wij ook een vectorbestand van uw logo maken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer blogs

Vector Logo Mannetje
Blogs

Help, ik kan niets met mijn logo?!

Vaak vragen klanten zich dan af wat een vectorbestand is en waarom een drukker of een grafisch vormgever daar blijer van wordt dan een pixelbestand.

Glass 2350477 1920
Blogs

Welke kleuren kies ik voor mijn logo?

Kleur is een belangrijk onderdeel van de herkenbaarheid van uw bedrijf. Kleur heeft een impact op mensen, waarbij zorgvuldig geselecteerde kleuren ervoor kunnen zorgen dat

Ook op zoek naar een nieuw logo?

Kies dan voor Logo Mannetje!